Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica la al nouzecilea aniversar

Sfinirea bisericii

Extras din "Anuarul Congregaiei Misionare" a sfntului Vinceniu de Paul, editat la Cracovia
(Anul IX - vol. 1903-1904 - autor: pr. Kaspar Slominski)
Cacica, 30 octombrie 1904

Scump printe confrate,

Am primit scrisoarea scumpului printe, prin care solicitai descrierea solemnitii sfinirii bisericii din Cacica, ce a avut loc la data de 16 octombrie 1904, pentru a fi publicat acest eveniment n Anuarul nostru.

Biserica nou din Cacica nu este nc terminat complet, pentru c mai sunt n jurul turnului cteva brne de schel i civa muncitori mai lucreaz. Dar au trecut dou sptmni de cnd biserica a fost consacrat.

Noi ne grbeam cu lucrrile de la biseric pentru a o termina ct mai repede posibil, deoarece ploile de la sfritul lui septembrie i nceputul lui octombrie ne au ncurcat mult. Ca atare, n ultima sptmn s-a lucrat zi i noapte, fr ntrerupere, astfel nct, n ziua de 15 octombrie, am terminat demolarea schelelor i aranjarea exteriorului.

n amiaza zilei de 15 octombrie au sosit onoraii i scumpii oaspei: Excelena sa arhiepiscop Bilczewski i Excelena sa arhiepiscop Weber, Sfinia sa Vizitatorul, mpreun cu mai muli confrai din Cracovia, Lwow, Socoluvki, Bialego, Kamienia i Jezierzan, precum i preoii prelai Schmid i Kasparowicz de rit armean, din Cernui, i foarte muli ali preoi.

Pe o vreme frumoas convoiul arta splendid. La Cacica bubuiau scluele, al cror ecou se auzea pn departe pe dealurile din mprejurimi. Toat lumea se bucura mpreun cu oaspeii notri.

A fost o bucurie zgomotoas i foarte cordial. Din nefericire, ndat a nceput i ploaia, care nu a ncetat dect a doua zi, dup terminarea ceremoniilor sfinirii. Desigur, ne-a stricat totul. Se tie c pe terenul din Cacica pe timp ploios, se face un noroi galben i lipicios de care nu te poi feri. Deci am avut noroi pn peste cap. Credincioii au fost mult mai puini dect se anunaser, din cauza timpului nefavorabil. La fel, procesiunile oficiale din parohii, sau nu s-au mai pornit de pe la casele lor, ori s-au ntors din drum. Mreaa procesiune cu sfintele relicvii a fost scurtat.

Duminic, dis-de-diminea, Excelena sa episcopul a celebrat sfnta Liturghie pe moatele relicviei, iar la orele opt au nceput ceremoniile de sfinire a bisericii, n timpul crora, de pe amvon, "in pontificalibus" a vorbit credincioilor n limba polon, iar ctre sfrit n limba german. Emoionant a fost momentul n care, dup ceremoniile de sfinire ale bisericii, Excelena sa arhiepiscopul a adus cu minile sale proprii din capel Icoana Fctoare de Minuni a Maicii Domnului, aeznd-o pe altarul principal, iar de aici cu ea a binecuvntat mulimea. Nu a existat nici unul care s nu fi vrsat lacrimi de emoie, cnd Maica Domnului mulumea tuturor pentru noul ei lca. Apoi icoana a fost aezat pe altarul principal, pe care "Regina cerului" i-a luat locul cuvenit lng Isus Cristos, prezent n Preasfntul Sacrament. A urmat sfnta Liturghie pontifical, celebrat de Excelena sa arhiepiscop Weber, mbrcat ntr-o splendid inful, druit de el bisericii din Cacica. A fost asistat de pr. Prelat Schmid tot n inful, de doi canonici onorari, toi n odjdii aurite, care i acestea au fost druite parohiei Cacica de ctre nemaipomenita buntate a Excelenei sale arhiepiscopul Weber.

Toate ceremoniile s-au sfrit la orele 15.

Dup amiaz a avut loc sfinirea capelei din salin. Aceast capel, n trecut, era mic, avnd pereii armai cu lemn. Acum administraia salinei a mrit-o, scond armturile de lemn, astfel nct toi pereii i bolta sunt din masivul de sare.

Au cobort n min Excelenele lor arhiepiscopii, cu muli preoi i muli credincioi. Excelena sa arhiepiscop Bilczewski a sfinit capela i a predicat mulimii de mineri care era de fa, de pe amvonul spat n sare. Capela era luminat splendid, att de lmpile minerilor, ct i de policandrul confecionat din cristalele de sare.

Am fost att de nlai sufletete, nct cu toii am cntat, vrnd-nevrnd, Laudate Dominum omnes gentes. Iar cnd ne-am rentors n capel, din toate piepturile a rsunat imnul slvirii Maicii Domnului: Magnificat.

n concluzie, se poate spune c toate ceremoniile i solemnitatea au fost ct se poate de nltoare, pe de o parte, dar, pe de alt parte, ne-a descurajat faptul c nu a fost timp favorabil.

Biserica n exterior este foarte frumoas, iar interiorul ncptor. nlimea turnului este de peste 50 de metri i este acoperit cu igl mrunt natural, de aceeai culoare cu zidurile din crmid roie, aparent, dubl presat.

La nlimea de 30 de metri, pe turn, este montat balconul circular, susinut pe zidul turnului de numeroase coloane de piatr cioplit, terminate cu turnulee sculptate cu mult miestrie, imitnd forma unei capele.

Deasupra intrrii principale n biseric, pe geamul mare al corului, n exterior, este sculptat n piatr trupul Domnului nostru Isus Cristos rstignit pe cruce, iar dedesubt, gravat n piatr, n relief, monograma Maicii Domnului, cu inscripia n limba polon: "O, Marie, zmislit fr de pcat, roag-te pentru noi".

n toat arhitectura bisericii se remarc diversitatea intercalaiilor i cornielor din piatr cioplit. Lungimea bisericii este de 36 m, limea de 17, 50 m, limea navei n cruce de 22 m.

Frumoase sunt cele cinci vitralii din presbiter, toate lucrate n praf de aur, care reprezint cele cinci mistere de slav ale Rozariului Maicii Domnului.

Sunt ct se poate de frumoase i cele dou geamuri enorm de mari din navele laterale, i acestea lucrate artistic, din sticl colorat, n rame mici, din cositor, n form de fagure.

n interior, numai masa altarului principal e nou. Restul mobilierului este vechi, aranjat n mod provizoriu, biserica artnd cam pustie i srac. Urmeaz ca mai nti s ne achitm de toate datoriile care mai apas pe umerii Bisericii, iar dup aceea, s ne gndim la o mobilare frumoas, corespunztoare.

Dea Domnul ca Maica Preasfnt, s mite inimile binefctorilor, pentru ca aceast dorin s fie realizat ct mai repede".

Pr. K. Somiski C.M.

(publicat n Lumina cretinului, august 1994)