Cacica - Loc de pelerinaj catolic

inutul din Nordul Moldovei, Bucovina, bine cunoscut n lumea ntreag pentru mnstirile i bisericile pictate i n exterior, are ndeosebi pentru cretinii catolici din Moldova, dar i din alte pri, un punct de atracie: Cacica.

Documentele i relatrile pe baz de tradiie oral de care dispunem, ne permit s cunoatem acest loc de pelerinaj.

Originea localitii actuale dateaz din ultimul ptrar al secolului al XVIII-lea fiind pus n legtur cu bogatele zcminte de sare pe care stpnirea austriac a nceput s le exploateze din 1785, dup ocuparea Bucovinei de ctre imperiul habsburgic n 1775.

Denumirea localitii provine de la numeroasele crduri de rae existente pe terenul mltinos dat de ctre colinitii polonezi i ucrainieni adui aici pentru exploatarea srii: Kackza, n ucrainian = ra.

Cei venii la lucru aici, polonezi, nemi i ucrainieni, erau de religie romano-catolic i greco-catolic. Iniial, o comunitate mic, credincioii acetia erau ngrijii sufletete de ctre preoii de la parohia catolic cea mai apropiat, din Gura-Humorului, nfiinat n 1785.

Prin 1792 este cunoscut, n Cacica, activitatea unui preot romano-catolic polonez, stabilit, numit Clemens. n anul 1799 urmeaz n Parohia Cacica preotul Iacob Bogdanovici care, pentru ndelungata sa pstorire i pentru realizrile sale deosebite, a fost supranumit "printele salinei". El este acela care n anul 1810, cu sprijinul administraiei salinei, a ridicat prima biseric romano-catolic din Cacica, pe terenul de vi-a-vis de salin. La sfinirea acestei biserici, preotul Bogdanovici a aezat pe altarul principal o icoan a Maicii Domnului cu Pruncul Isus n brae, pe care a adus-o de la mnstirea Stanislavov din Polonia, asemntoare cu icoana renumit din Cestochova. Aceast icoan se bucura de o cinste deosebit n Polonia. i cretinii din Cacica i-au artat o mare cinstire nct treptat s-a dezvoltat n jurul ei cultul Maicii Domnului de la Cacica, precum i pelerinajul anual de la 15 august, n solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.

Viaa catolic de la Cacica a cunoscut o nflorire noul prin zelul Arhiepiscopului din Lemberg, Iosif Weber, cruia i se datoreaz urmtoarele iniiative: 1) A ncredinat n anul 1900 conducerea parohiei cacica preoilor Lazariti. 2) A dispus i finanat construcia unei noi biserici n Cacica, actualul sanctuar, a crui inaugurare a avut loc n 1905. 3) A schimbat hramurile tuturor bisericilor din Bucovina care aveau patron Adormirea Maicii Domnului, cu Srbtoarea Naterii Maicii Domnului, pentru a nu se mpiedica participarea credincioilor i preoilor la pelerinajul de la Cacica. 4) A poruncit ca n fiecare an toate parohiile din Bucovina s organizeze pelerinaje oficiale, pe data de 15 august, la Cacica.

Primul paroh lazarist a fost Gaspar Slominski, care s-a ngrijit de ridicarea actualei biserici, deasupra celei vechi, cu dimensiunile: 40 m lungime, 20 m lime, 14 m nlime interioar, i 40 m nlimea turnului. Biserica este zidit din piatr i crmid presat,n stil gotic. Tot la ndemnul arhiepiscopului Weber s-au montat n prezbiter cinci vitralii de mare frumusee i valoare. Altarul principal i altele laterale sunt lucrate la renumita firm Stuflesser din Tirol. Confesionalele sunt din stejar, sculptate n stil gotic.

De o atenie deosebit se bucur icoana "Madona Neagr" fixat n altarul principal, fiind o pictur n stil oriental. Biserica posed multe ex voto-uri, obiecte care exprim recunotina celor care au fost vindecai ori au obinut diferite haruri prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria. n anul 1912, biserica din Cacica a fost dotat cu o org clasic adus de la Viena. Prin anul 1936, n spatele bisericii, a fost construit o grot, imitaie a celei de la Lourdes. Un punct de atracie turistic este capela sfintei Varvara din interiorul subteran al salinei Cacica, spat n masivul de sare, la 30 m adncime.

Catolicii de la Rsrit de Carpai, i nu numai ei, privesc cu legitim mndrie spre sanctuarul marian de la cacica, l ndrgesc i l frecventeaz cu credin i ndejde, ncredinndu-se mijlocirii Maici Preacurate, pentru ca viaa lor s le fie ct mai frumoas i rodnic.

Pr. Anton Despinescu

(publicat n Lumina cretinului, mai 1990)