Sărbători mariane

Sfânta Fecioară Maria, Regină - 22 august

Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină a fost instituită de papa Pius al XII-lea în anul 1955. Până la reforma calendarului liturgic, sărbătoarea se ținea la 31 mai, ca o încoronare a lunii dedicate Mariei. Ziua de 22 august era rezervată pentru cinstirea Inimii Neprihănite a Mariei, dar în zilele noastre este dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regină pentru a sublinia legătura dintre regalitate și glorioasa ridicare la cer.

Din punct de vedere uman este greu să-i atribuim Mariei titlul de stăpânitoare, ei care s-a proclamat "roaba Domnului" și a trăit umilă și necunoscută. Sfântul Luca în "Faptele Apostolilor" o arată pe Maria în mijlocul apostolilor, rugându-se împreună cu ei, și formează inelul de legătură care îi ține uniți cu cel Înviat pe apostolii lipsiți de harul Duhului Sfânt. Maria este regină pentru că este mama lui Cristos, regele, și pentru că întrece orice făptură în sfințenie. Regalitatea Mariei e strâns legată de regalitatea Fiului ei. Căci dacă Isus, Fiul lui Dumnezeu, este regele cerului și al pământului, Maria, Mama Fiului lui Dumnezeu, nu poate fi decât regina cerului și a pământului. Cu alte cuvinte, regalitatea Mariei derivă din maternitatea divină. Titlul de Regină dedicat Mariei este expresia cea mai curată și mai delicată de iubire față de sfânta Fecioară.

Invocând-o pe Maria ca regină, nu facem altceva decât să exprimăm cu un singur cuvânt tot ceea ce este fermecător în ea: frumusețea, strălucirea, curăția și bunătatea ei, maternitatea și grijă pe care ea o poartă fața de noi cei rămași în această vale de lacrimi, care implorăm ajutorul sau ocrotirea ei, pentru ca într-o zi să contemplăm împreună cu ea strălucirea lui Dumnezeu. Coroana de regină a Mariei este Fiul ei și fratele nostru Isus Cristos întreg și total. Maria ne-ar putea spune și nouă astăzi, ceea ce spunea apostolul Paul atunci când scria creștinilor din Tesalonic: "Cine este speranța, bucuria, coroana noastră de slava? Nu sunteți voi, înaintea Domnului Nostru Isus Cristos la venirea lui? Da, voi sunteți slava și bucuria noastră". Fiecare dintre noi formăm o părticică prețioasa din această coroana. Fiecare dintre noi acționăm în conformitate cu Cristos, care este capul Trupului mistic, Biserica sa și în conformitate cu cei din jurul nostru, care tindem la același scop.

Maria deși este regină ea este Mama noastră care se poartă cu noi cu o adevărată delicatețe. Ea este cea care distribuie cu mâinile sale pline harul milostivirii Domnului. Pe ea o invocăm în fiecare zi și cerem protecția sa: mulți creștini au o devoțiune deosebită față de ea și o invocă în mod deosebit sâmbăta, lăudând-o prin cântare și rugăciuni, în mod deosebit prin rugăciunea Bucură-te, Regină.

Prelucrare de Diana Gal